focus schrijven
SEO… Wat is dat? ๐Ÿค”
Je bent de term vast al wel eens een keertje tegengekomen: โœจ SEO โœจ Je hebt het nodig om als ondernemer beter gevonden te worden in Google, om meer klanten aan te trekken, om meer online te verkopen... Het houdt maar niet op. Blijkbaar is het hรฉt middel om gouden cijfers te scoren als ondernemer โšก๏ธ Alleen, wat is dat nu eigenlijk precies?

Wat is dat nu eigenlijk precies?

Laten we even beginnen bij het begin. Je hebt het als ondernemer namelijk vast al horen waaien: je hebt SEO nodig om te groeien en meer klanten te krijgen. Maar SEO: wat is dat nu eigenlijk precies?

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization. Het staat simpelweg voor wat je als ondernemer allemaal kan doen om je website hoger in de zoekresultaten van Google te krijgen.

‘Okรฉ… Waarom?’

Stel: jij bent een webdesigner of fotograaf uit Gent.

Dan is het fijn dat mensen die in Google zoeken naar ‘webdesign Gent’ of ‘fotograaf regio Gent’ uiteindelijk op JOUW website belanden. Want geef toe, de kans dat die mensen daarna contact met je opnemen, is vrij groot ๐Ÿ†

Je wilt niet dat een random persoon op je website belandt…

Nee, jij wilt dat de personen die op zoek zijn naar een webdesigner of fotograaf op jouw website belanden.

Zo heb je de grootste kans op meer klanten, en op meer verkopen.

De beste plaats om een lijk te verbergen…

Ken je die grap al? ๐Ÿคก

De beste plaats om een lijk te verbergen, zou op de 2e pagina van Google zijn ๐Ÿฅ

Het betekent simpelweg dat mensen vaak alleen maar naar de eerste resultaten (die bovenaan op de 1e pagina in Google staan) kijken.

Verbaasd? Let er vooral zelf eens op. Hoe vaak klik jij door naar de 2e en zelfs 3e of 4e pagina van een zoekmachine? Vast niet heel vaak.

Daarom is het slim om als ondernemer in te zetten op SEO. Zo voorkom je dat jouw website gedoemd is tot de 2e of zelfs 3e of 4e pagina van Google. En dat de mensen die een ondernemer zoals jou willen vinden, je ook daadwerkelijk vinden ๐Ÿฅณ

‘En wat kan ik als ondernemer dan doen om hoger in Google te verschijnen?’

De uitleg van SEO is zo moeilijk als je het wilt maken. Gelukkig kan het ook eenvoudig ๐Ÿ˜‰

Google bestudeert eigenlijk elke website en beslist hoe interessant die is voor een persoon die naar iets op zoek is.

De 2 belangrijkste criteria daarbij zijn:

  • is jouw website gebruiksvriendelijk?
  • is de inhoud van jouw website interessant?

Eigenlijk kom je dus al een heel eind met:

  • een duidelijke, snelle website (want geef toe, ook jij klikt weg wanneer je langer dan 3 seconden moet wachten tot een bepaalde pagina laadt… ๐Ÿ™ˆ)
  • kwalitatieve teksten op je website

‘Wat zijn kwalitatieve teksten?’

Ooit, lang geleden, toen de dieren nog spraken ๐Ÿฆ๐Ÿ’ฌ kon je als ondernemer hoog in Google scoren door zoveel mogelijk het woord waarop je gevonden wilde worden in je teksten te gebruiken.

Dat zou in ons voorbeeld dan een pagina vol ‘webdesign webdesign webdesign…’ of ‘fotograaf fotograaf fotograaf…’ worden. Niet bepaald fijne teksten om als mens te lezen.

Gelukkig zouden tegenwoordig zelfs die dieren die spraken, zeggen: ‘Niet doen!’ โŒ

Zoekmachines zoals Google zijn namelijk steeds slimmer geworden ๐Ÿง ๐Ÿค“ Zรณ slim dat ze simpelweg in staat zijn om zichzelf de vraag te stellen: ‘Hoe interessant is deze pagina nu precies voor de persoon die naar die bepaalde dienst of dat specifieke product op zoek is?’

Eigenlijk willen zoekmachines zoals Google gewoon goed zijn in wat ze moeten doen: mensen die iets zoeken, een interessante website voorstellen.

Goede SEO-teksten zijn dus simpelweg teksten die relevant zijn voor je klanten. Vlot geschreven, over een onderwerp waar je klanten naar op zoek zijn, en duidelijk voor Google (daar komen dan weer enkele meer technische termen zoals keywords, zoekwoordonderzoek, meta tags en backlinks kijken).

Maar geen nood: daar kan je simpelweg een freelance copywriter voor inschakelen ๐Ÿ’ป

Die helpt je met het vinden van de keywords specifiek voor jouw bedrijf, doet een zoekwoordenonderzoek en levert je een tekst aan met alle meta gegevens bij en de juiste linkjes in verwerkt. Het enige wat jij nog hoeft te doen? Die tekst gewoon online plaatsen.

‘Oef!’ ๐Ÿ˜… Am I right? ๐Ÿ˜‰

*******************************************

Heb je nog een vraag? Stel ze mij gerust.

Of schakel mij in als freelance copywriter om je te helpen met jouw SEO.