wat is SEO
Hoe de verleiding van sociale media weerstaan tijdens het schrijven?
Niks zo moeilijk als van je sociale media afblijven en je volledig focussen op het schrijven van een boek. Of nou ja, dat geldt alleszins voor deze auteur... 😅 Als ik niet tijdig ingrijp, zit ik urenlang schattige hondenfilmpjes te kijken om dan op het einde van de dag te merken dat ik nauwelijks woorden op papier heb gezet. Ontdek hieronder mijn tips om dit te voorkomen!

Werk met de Pomodoro techniek

De kans is groot dat je ooit al een keertje van de Pomodoro techniek gehoord hebt. Door met tijdsblokken te werken, verhoog je je productiviteit binnen dat tijdsblok. Concreet spreek je met jezelf af om 25 minuten te schrijven, 5 minuten pauze te nemen (en bijvoorbeeld een berichtje te checken of beantwoorden), weer 25 minuten te schrijven, 5 minuten pauze te nemen, enz.

Natuurlijk kan je met jezelf ook kortere of langere tijdsblokken afspreken. Zelf vind ik het fijn om 35 minuten te schrijven en dan 10 minuten pauze te nemen. Tot ik het woordenaantal bereikt heb dat ik die dag wilde bereiken.

Omdat ik in die 35 minuten niet afgeleid wordt door mijn sociale media kan ik makkelijker écht in mijn verhaal kruipen en gaat het schrijven aanzienlijk vooruit.

Plaats een tijdsslot op je sociale media

Misschien krijgen jullie op het einde van de dag ook wel een melding van jullie IPhone met het aantal minuten dat jullie die dag op sociale media gezeten hebben. Onlangs zag ik dat ik die dag in totaal maar liefst 4 uur op sociale media doorgebracht had. Vier. Uur. Wat gek! Ik zou gezworen hebben dat ik echt maar af en toe eens op mijn telefoon keek…

Dat bracht mij ertoe om een tijdsslot op mijn sociale media te zetten. Om zo dus mijn Instagramverslaving binnen de perken te houden. Wanneer ik die dag in totaal bijna een uur op Instagram gezeten heb, krijg ik een waarschuwing, en zodra het uur om is, gaat Instagram als het ware op slot. Werkt prima voor mij! Vooral omdat zodra ik Instagram open, ik onmiddellijk besef ‘oei, ik mag niet te lang op de app blijven want ik heb deze dag maar een uur’. Waardoor ik minder lang in het zwarte gat van leuke foto’s, grappige reels of inspirerende video’s verdwijn.

Zet het internet op je telefoon uit

Iets drastischer maar ook heel doeltreffend: zet op de momenten dat je aan je boek wil werken, het internet op je telefoon uit. Wifi én je mobiele netwerk. Bij mij veroorzaakte dat idee eerst een gigantische FOMO. Wat als iemand me dringend nodig had? En me niet kon bereiken?

Een irrationele angst natuurlijk! Want als mensen je écht nodig hebben, kunnen ze je perfect een old school berichtje sturen of bellen. En stiekem is het ook wel fijn voor mijn hoofd om even niet constant afgeleid te worden door allerlei meldingen.

Kunnen jullie je makkelijk focussen tijdens het schrijven?